Nya studier kring omega 3

Ny forskning har visat att kosttillskott med omega 3 kan vara ett komplement till traditionella smärtstillande läkemedel.

Det är allmänt känt och vedertaget att vi svenskar ta mer smärtstillande läkemedel än någonsin förr. Det är också känt att dessa typer av smärtlindrande läkemedel kan ge olika typer av biverkningar. Forskning under de senaste åren ha visat att det finns mer att lära om dessa typer av biverkningar från substanser så som paracetamol och ibuprofen för att nämna två. Särskilt behövs mer forskning kring hur kvinnor påverkas efter som de i större utsträckning drabbas av biverkningar.

omega_3_smartstillande

Ett komplement eller alternativ till läkemedel kan vara kosttillskott av omega 3. Vissa klassar detta som ett naturläkemedel, men detta är inte fullt ut vedertaget. Olika studier ha visat att tillskott av omega 3-fettsyror kan ge positiva effekter hos till exempel patienter med fibromyalgi.

Omega 3-fettsyror om smärtlindring

Omega 3 är ett vardagsnamn för en grupp olika fettsyror som finns i speciella typer av livsmedel. Främst hittar man dessa fettsyror i animaliska produkter från havet. Det kan till exempel vara fet fisk och skaldjur. Mest känt är troligen lax. Annas finns omega 3 även i vissa typer av vegetabiliska oljor [http://www.krillolja.se/omega-3-fettsyra]. Till exempel linfröolja och rapsolja.

Omega 3-fettsyrorna består av två huvud fettsyror nämligen EPA och DHA. Dessa fetter har tidigare visat sig var inflammationsdämpande. Vad som är nytt är att nya studier har visat att de också kan vara effektiva som smärtlindring för patienter som har drabbats av någon form av ledgångsreumatism.

Andra, mindre studier, har också påvisat en positiv korrelation mellan högre intag av omega 3 och minskad menstruationsvärk.

Dock behövs antagligen mer forskning för att med säkerhet kunna fastställa den exakta effekten av denna typ av kosttillskott. I studierna har framförallt administrerats tillskott i form av kapslar med fisk- eller fiskleverolja. Viss forskning visar också på en effektivare upptagning vid användning av tillskott med krillolja (också det en rik källa till omega 3 och astaxanthin).

Sammanfattningsvis så är resultaten av studier kring omega 3 och smärtlindring intressanta, men det behövs mer forskning för att kunna ändra rekommendationerna.